Beenen volgt de richtlijnen van de CO2-prestatieladder, welke door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) wordt gewaarborgd. De CO2-prestatieladder is een handig instrument om vorm en inhoud te geven aan duurzaamheid. Het gaat daarbij met name om energiebesparing, het efficiënt gebruik maken van materialen en het gebruik van duurzame energie. Dit geldt niet alleen voor de eigen bedrijfsvoering, maar ook bij de uitvoering van projecten. Voor de verwerking van de gegevens maken wij gebruik van de milieubarometer van de stichting Stimular.
De CO2-prestatieladder wordt inmiddels door diverse overheidsinstellingen en bedrijven gebruikt. Het is een helder en toegankelijk instrument voor duurzaamheid bij het gunnen van opdrachten.
De eerste CO2-footprint dateert uit 2010 met de doelstelling om deze in 2015 met 10% gereduceerd te hebben. Deze doelstelling is ruimschoots gehaald, 18% reductie t.o.v. het referentiejaar 2010. In 2015 werd in totaal 766 ton CO2 uitgestoten. Omgerekend per euro omzet is dit 32,29 gram. De doelstelling voor 2020 is gesteld op 5% reductie, de grootste stappen zijn immers al gezet. De voortgang wordt halfjaarlijks gemonitord en jaarlijks gerapporteerd. Vanaf 2016 is de uitstoot CO2/euro omzet wederom verder gedaald en in 2018 is dit uitgekomen op 25,46 gram CO2/euro omzet.Ten opzichte van 2015 (nieuwe referentiejaar) betekent dit een reductie van ruim 20%. We liggen dus ver boven verwachting en goed op koers.
Deze reductie is gerealiseerd middels het reductieplan. De genomen maatregelen omvatten o.a. de focus op schonere en zuinigere auto’s, carpoolregeling, toepassen van LED-verlichting en het inkopen van groene en duurzame energie. Zo zijn wij al geruime tijd overgeschakeld naar windenergie en liggen er op het dak in Heerenveen bijna 50 PV panelen.
Middels het energiemonitoringssysteem wordt het verbruik in de panden gemeten en kan nauwkeurig worden geanalyseerd waar besparingsmogelijkheden zijn.
De effecten van de maatregelen zijn jaarlijks zichtbaar in de verdere daling van de CO2-uitstoot. De grootste impact hebben de maatregelen die in de eerste jaren zijn genomen. Desalniettemin zijn er nog voldoende mogelijkheden om de CO2 uitstoot verder te reduceren. Binnen de werkgroep Milieudoelstellingen worden nieuwe ideeën besproken en getoetst op haalbaarheid.
Naast het eigen CO2 beleid neemt Beenen ook deel aan verschillende keten- en sectorinitiatieven op het gebied van CO2 -reductie, van bijvoorbeeld de gemeente Heerenveen en verschillende provincies.
Beenen is alliance partner powermanagement van Schneider. Beenen adviseert haar klanten proactief over de mogelijkheden die de huidige techniek biedt. In samenwerking met onze klanten werken we proactief om de best passende oplossing te bieden bij het reduceren van het energieverbruik. Naast technische optimalisatie van processen biedt Beenen daarom een volledig scala aan energiereductie mogelijkheden die voor de industrie marktsegmenten waarin wij opereren zeer interessant zijn en een korte terugverdientijd hebben.